Autor: Dnevnik

Novi Sad
06.03.2015.
08:00 > 10:34
Ponovljeno suđenje maloletnom Krstanu V. iz Kaća, optuženom za pokušaj ubistva dvojice mladića u Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu pre više od dve godine, biće održano 17. aprila.
  • Deni Krejn

    08.03.2015 23:10
    @ anonimus

    Nije reč o jednom sudiji, imenom i prezimenom, reč je o svim sudijama i svim sudovima. To je sistemski problem i nasleđe prošlih vremena. Lični stav i mišljenje sudije nisu relevantni. Znam za par slučajeva gde su sudije sudile protivno ličnim uverenjima. Sudska praksa je da se nužna odbrana tumači onako kako sam napisao. Ako jedan sudija sutra odstupi od toga, 99% je sigurno da mu sleduje ukidanje presude.
    Ukratko - ubio si čoveka - ideš u zatvor.I kraj priče. Okolnosti? Koga briga.
    Naravno, niko neće ići 40 godina u zatvor zato što je ubio npr. provalnika, ali će u zatvor svakako ići, možda na par godina, zavisi koliko mu odmere.
  • Stanko

    07.03.2015 21:38
    Mir i smrt
    Da je dečak dozvolio da ga ovi huligani prebiju ili ubiju nebi mu se sudilo. SRAMOTA
  • 07.03.2015 07:10
    @Deni Krejn
    Dva huligana 21 ,23 godine u srednjoj skoli maltretiraju maloletnika.
    Dvojica su, imaju zajedno bar 90 kg vise od njega, gadjali ga kamenjem, pa sta je onda adektvatna odbrana po sudiji. O Sudijinom moralu ili logici treba misljenje da kazu odgovarajuce ustanove. Uostalom da je sudija sve uradio po zakonu znalo bi se njegovo ime. Zasto ta dvojica nisu na robili, imaju vezu u sudu?
  • 06.03.2015 15:48
    Protest?
  • Goran

    06.03.2015 15:13
    Isao sam u masinsku skolu i sam bio zrtva maltretiranja ovakvih likova. Dobro je uradio. Sad ce godinama u masinskoj skolo biti mir i vise nekom nece pasti na pamet da maltretira nekog.
  • Deni Krejn

    06.03.2015 14:07
    @ Toma

    Moje shvatanje nije relevantno. Bitno je samo shvatanje suda. Ne subjektivno, već objektivno shvatanje.
    Sud bukvalno shvata i srazmernost i istovremenost, mnogo puta sam to imao prilike da vidim (i to ne po medijima).

    To kako ste vi napisali, tako bi trebalo da izgleda. Ali ne izgleda tako, zato što sud tumači zakon ovako kako sam napisao.

    Mislim, provali mi tip u kuću i sad ja treba da razmišljam da li je u pitanju pijana budala, narkoman koji krade ili psihopata koji hoće da me ubije... Uzmem pištolj i upucam ga u nogu. On ode u zatvor zbog provale, ja zbog pokušaja ubistva.
    Ja sedim u svojoj kući i nisam dužan da predvidim da li on ima neko oružje i šta namerava. On je taj koji je prekršio zakon i doveo mene u situaciju da se branim

    Inače, teorija kaže da je nužna odbrana opravdana i ako napad "neposredno predstoji". U praksi, nema šanse da to primene.
    Takođe, kažu i da "rizik treba da snosi napadač", rizik svog protivpravnog ponašanja (kršenja zakona).

    Sve je stvar tumačenja. Sudovi kod nas nužnu odbranu, nažalost, tumače veoma restriktivno.
  • 06.03.2015 14:02
    Brus Vilis
    A bolesni Ameri imaju pravo bez imalo frke izrešetati provalnika koji je upao na njihov posed bez odobrenja. Stvarno pojma nemaju ti glupavi Ameri, umesto da se ugledaju na nas Srbe oni teraju po svome...
  • Toma

    06.03.2015 13:29
    @deni krej netačno
    To nije tačno. Ukoliko ste napadnuti nožem, imate pravo da u sklopu nužne odbrane pucate na napadača. Uslov istovremenosti napada i odbrane važi, ali na ovaj način: ako on stoji sa nožem u ruci na 3m od vas, i imate ga na nišanu, nemate pravo da pucate. Ukoliko bi krenuo prema vama energično i prema vašem shvatanju s namerom da vas ubode, onda smete pucati.
    Dakle ne tako bukvalno shvatati srazmernost i istovremenost.

    Ti uslovi su tu da bi sprečili to što biste sutra tako mogli bilo koga ubiti i reći da vam je ušao u kuću a vi ga pustili, ako bi bivanje u kući bilo dovoljno vama za legalno potezanje oružja.

    Svakako, to je ostavljeno Sudu da proceni i uravnoteži praksu i Zakon sa zdravim razumom.

    Problem je što su nam sudije i tužioci ništa manji kriminalci od onih kojima sude. Samo zbog njih je tako, i ni zbog čega više, nije manjkav zakon.
  • Deni Krejn

    06.03.2015 12:47
    @ Ime mi je

    Zato što sudovi i sudska praksa u Srbiji nužnu odbranu shvataju ovako:
    Krene tip da te napada nožem. Po njihovom shvatanju ti imaš pravo da se braniš tek kad on krene da te ubada nožem, kad nož već počne da prolazi kroz kožu i da ti ulazi u srce, stomak ili vrat. Čak i tada ne bi smeo da uzmeš pištolj i da mu pucaš u glavu jer bi to bila "prekomerna sila"...
    Malo karikiram, ali to je to.

    Sud se uopšte ne bavi time šta je prethodilo napadu niti šta bi se moglo desiti da se napadnuti nije branio. Važan im je samo taj trenutak, ništa drugo. Uostalom, evo šta kaže zakon:
    "Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad"
    Znači:
    - neophodno potrebna - samo srazmerno i ništa preko toga, ako ima motku ili nož, ne smeš da pucaš. I pri tom, ti treba da razmišljaš da li je npr tip koji ti je upao u kuću naoružan i čime. Ukratko, ako ubiješ provalnika odgovaraćeš za ubistvo.
    - istovremeno - već sam rekao, samo taj trenutak, ništa pre ništa posle.
  • Zoe

    06.03.2015 12:37
    Odžačarina
    A mi sedimo i kuckamo komentare...baš i nismo neka pretnja sistemu koji nama običnim građanima radi o glavi svaki dan sve više.Za dvadesetak godina ovde u ovoj smradiji neće ostati ni kamen na kamenu.
  • paralele

    06.03.2015 12:36
    ogledalo današnje Srbije
    -"Ja sam bio u Srbiji,
    Srbija je na robiji!
    Srbi sede u kafani,
    što pijani što poklani..."

    (pesnik Petar Pajić)


    -"Progledale sve jazbine i kanali,
    na visoko podigli se sutereni,
    svi podmukli , svi prokleti i mali,
    postali su danas naši suvereni,
    ismejane sve vrline i poštenja...

    Od pandura stvorili smo velikaše,
    dostojanstva podeliše idioti,
    mračne duše nazvaše se patrioti,
    sad svu slavu pronadjosmo u partiji,
    pod sramotom živi naše javno mnenje,
    pod sramotom živi naše pokolenje..."

    (delovi pesme: Naši dani, V.Petković-DIS, 1910.g.)

  • eeeeeeeeeeeeeee

    06.03.2015 11:03
    opsssssssssssssss
    Krka Kaćani su uz tebe ,proćiće ovo ibiće pravo kao nekada ,a da je teško ,nema šta tu da se kaže ,čuvaj majku njoj si najpotrebniji ....
  • Dragan

    06.03.2015 10:57
    Nasilnike u zatvor
    Detelinara je puna spihopata i sociopata koji nisu vise ni tako mladi. Tuku iskljucivo slabije na njima se izivljavaju kukavicki beze kad dodje policija i glume frajere? Jad i beda naroda koji se doselio dali Vam se to svidja ili ne olos koji tamo u Krajini nije mogao da se dokaze pa sad sa snagom misicima teroriziraju slabije.
    Uvedite smrtne kazne za teze nasilnike i dilere droge koji unistavaju nasu decu iz dana u dan.
    Novi Sad je dali se to vama dosljaci svidjalo ili ne oduvek bio kulturan cist i miran grad. Kruta istina vas boli i nas zadaviste nas vise sa vasom nekulturom i nasiljem. Zadviste.
  • 06.03.2015 10:55
    A da su kojim slucajem ova dva kriminalca njega izboli ne bi im se ni sudilo, ne bi bili privedeni ni na informativni razgovor. Mislim da kada bi se neki otpad zatrcao da nekoj zeni u prolazu otkine zlatni lancic i tom prilikom se spotakne, padne i polomi ruku, da bi zena odgovarala pred sudom zato sto nije stajala mirno, sama skinula lancic i pruzila je smeću uz osmeh i reci "evo ti sine lancic da se ne mucis".
  • ivans

    06.03.2015 10:41
    Podrška
    Momak treba da dobije orden za zasluge u borbi protiv kriminala a ne da mu se sudi !!!
    Poruka za sudije: Isto tako je neko mogao MESECIMA da maltretira i vaše dete! Razmislite.
    Poruka za tužioca: Molim Vas da radite svoj posao i podnesete krivične prijave protiv Milana Š. i Branimira S. pošto se očito radi o huliganima !
  • janko

    06.03.2015 10:35
    peticija
    jednom je bila peticija
  • Joca

    06.03.2015 10:35
    Ko to tamo...
    Ocito su zakoni skrojeni da se stite kriminalci i barabe. Ko ih je tako namestio ne znam, ali da je tako poceo da urusava drustvo, ocito je. Eto dokaza koliko su tzv pravne nauke ustvari samo cista glupost.
    Upadne ti lopov u stan, sve sto mozes je da ga zamolis da izadje i da te pri tome jos i ne izbode, a ako to i uradi, izaci ce iz zatvora za mesec dana jer u zatvorima navodno nema mesta. Ti verovatno neces izaci odande gde te je isti poslao, pa koji ti je onda izbor?
    Pa napravite onda zatvore i potrpajte barabe da bar normalan svet zivi ljudski. Bolje zatvori nego "Beograd na vodi", posto je ocito to bolji biznis, veci zahtev trzista.
    Nekad se znalo, za takve stvari robijalo se mnogo duze i teze nego danas. Cak i "demokratske zemlje" Zapada imaju strozije zakone za nasilje, ali je kod nas namerno napravljeno da bi se narod osecao nesigurnim i u strahu. Samo me interesuje koji film u glavi imaju javni tuzioc i sudije, kad od kriminalaca prave zrtve. Pravo i zakoni? Ocito su obicna lakrdija!
    A decko se samo branio! Koji je njegov izbor bio? Mozda da tuzi barabe? Kome?! Barabama kao i oni?
    Mislim da i Kac i Novi Sad treba da izadju na ulice i rasprave stvar, a dvojicu nasilnika na po 10 godina robije. Mozda tamo nesto nauce.
  • ceca

    06.03.2015 10:23
    ma nego nego osuditi i to dobro!
    treba sutra da se ponovi !
  • Ime mi je ...

    06.03.2015 09:47
    Mali nije kriv i ne razumem radi čega ponovno suđenje?

  • Amoniman

    06.03.2015 09:38
    Danas covek nema pravo ni na samoodbranu!
  • 06.03.2015 09:24
    imal neko ovde pameti
    Decku treba pomoci da to prevazidje, kakva crna kazna i sudjenje.

    Al u zemlji gde portparolka suda ide na zurke kod dilera drogom, predsednik suda nju brani, a visoki politicari mu dolaze na sahranu.

    “Proklet nek' si ti nesrećni vilajetu u kome su paščad puštena, a kamenje vezano”.
  • Svevisnji

    06.03.2015 09:10
    suditi sudijama
    apelacionog suda,
    zbog maltretiranja Krstana!

  • komsha

    06.03.2015 09:08
    zasto?
    zasto je samoodbrana zabranjena u srbiji???
    zasto su ubice, silovatelji, pedofili, dileri, lopovi i ostali prekrsioci zasticeni kao ugrozena vrsta???

    zasto sudovi stite zlocince??
  • Rikica

    06.03.2015 09:05
    ...
    Sudije zelim vam svako dobro, da se nazivite i nagledate nesreca ciji ste vi uzrok, vi i vase neodgovorno ponasenje prema sirotim ljudima koji su branili svoj zivot. Sve se u zivotu vraca.
  • 06.03.2015 08:53
    I zec šilji ***** na sirotinji.
    Ostavite se dečaka. Eno vam nova autobuska stanica ako vam je do suđenja ...
  • Podbarac43

    06.03.2015 08:52
    Čuvajte me od pravosudja
    Čoveka napadaju siledžije lopovi,on treba da pusti da ga prebiju i opljačkaju,ako se brani i uzvrati,tada postaje krivac i kriminalac.Svi zakoni u ovoj državi su pisani za lopove,krimimalce imafijaše,da bi sve bilo po zakonu.Sudijama se tresu gaće,ili su dobili pare da ih sude onako kako ih sude
  • Starac od ravnice

    06.03.2015 08:52
    samo bahato
    Samo objavite imena tuzioca i sudije koji cuva ledja zemsovima.
  • Maki021

    06.03.2015 08:49
    Ovo suđenje se dosta provlačilo po novinama ali se ne sećam da li su i ovi huligani ikada optuženi za napad, iznudu, maltretiranje, ili nešto drugo? Eto, toliko su oštećeni da se ni na suđenjima ne pojavljuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna